Volg ons op

Nieuws

Streekbezoek Koning en Koningin Veendam (video) – 17 februari 2015

Veendam – Dinsdag brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan de Veenkoloniën in de provincie Groningen en Drenthe. Even voor 10.00 uur arriveerde het koningspaar op het Museumplein in Veendam. Hier werden ze welkom geheten door een grote menigte. De Commissaris van de Koning in Groningen, de heer M.J. van den Berg, en de burgemeester van Veendam, de heer S.B. Swierstra, ontvingen hen in het Veenkoloniaal Museum. Gedeputeerde Staghouwer gaf een toelichting op de Agenda van de Veenkoloniën. Aansluitend kregen de Koning en Koningin een rondleiding langs een tentoonstelling over de historie van het Veenkoloniaal gebied.
In cultuurcentrum vanBeresteyn, grenzend aan het museum, spraken de Koning en Koningin met onder andere medewerkers van AVEBE, onderzoekers en jonge boeren uit de regio over vier belangrijke onderdelen van het Innovatieprogramma Veenkoloniën. Het bezoek werd vervolgd in Stadskanaal. Daar ontving de burgemeester van de gemeente Stadskanaal, mevrouw B.A.H. Galama, de Koning en Koningin bij het Sociale Werkvoorzienings-bedrijf Wedeka.
Na het programma in de provincie Groningen, ging het bezoek verder in de provincie Drenthe. In Tweede Exloermond ging het koningspaar in gesprek met voor- en tegenstanders van windmolens in dat gebied. In Emmer-Compascuum werd het Koninklijk Paar ontvangen in Multifunctioneel Centrum (MFC) De Deele door de Commissaris van de Koning in Drenthe, de heer J. Tichelaar, en de burgemeester van de gemeente Emmen, de heer C. Bijl.
Het streekbezoek aan de Veenkoloniën werd afgesloten op het Ondernemersplein van de Stenden Hogeschool, waar burgemeester Bijl een toelichting gaf op de ontwikkelingen in het centrumgebied van Emmen.