Volg ons op

Nieuws

40.000 kippen omgekomen bij brand in Veendam (video) – 23 februari 2015

Maandagochtend omstreeks half tien werden de eenheden van Veendam gealarmeerd voor een loodsbrand aan de Jan Kokweg in Veendam. Tijdens het aanrijden bleek het om loodsen van circa 80×40 meter te gaan. Gezien de omvang van de loodsen en het tekort aan bluswater zijn de eenheden van Oude Pekela en Nieuwe Pekela ook gealarmeerd. Bij aankomst van het eerste voertuig bleek de voorste loods al compleet vol rook te staan. Met de hoogwerker is geprobeerd een gat in het dak te maken om zo het vuur te kunnen bereiken. Door de forse wind heeft het vuur snel om zich heen kunnen slaan. De loodsen mogen beide als verloren worden beschouwd.

Water
Gezien het tekort aan bluswater is besloten om een dompelpomp vanuit Veendam te laten komen. Deze unit heeft voor voldoende water gezorgd om de loods te blussen.

Kippen
Al snel werd duidelijk dat er in de eerste loods circa 30.000 kippen en in de tweede loods circa 10.000 kippen zaten. Door de rookontwikkeling in de loods zijn alle kippen om het leven gekomen.

Asbest
Tijdens de brand bestond het vermoeden dat er asbest aanwezig was. Een expert van een extern bedrijf is ter plaatse geweest en heeft de vezels getest. Hieruit bleek dat er geen asbest in de loods was.

NL-alert
Gezien de forse rookontwikkeling is besloten om een NL-alert te versturen voor de omgeving van Veendam. NL-alert is een tekstbericht gericht aan mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. Hierin adviseerde de brandweer om bij hinder ramen en deuren te sluiten. Aan het begin van de middag is dit advies ingetrokken. (Tekst: Brandweer Groningen)

X