Volg ons op

Nieuws

Indrukwekkende bevrijdingsactviteiten in Blijham – 10/11 april 2015

Blijham – Om de bevrijding van Blijham, Wedderveer en omstreken 70 jaar geleden te herdenken had Stichting Het Blijhamster Dorpsleven in het weekend van 10, 11 en 12 april een uitgebreid programma opgesteld. In zalencentrum Het Oude Wapen was drie dagen lang een expositie te zien met foto’s, krantenartikelen en materialen uit de oorlogs- en bevrijdingsperiode.
Vrijdagmiddag nam burgemeester Snijder van de gemeente Bellingwedde het eerste exemplaar van het boek “Oorlog en Bevrijding, herinneringen uit Blijham – Wedderveer” in ontvangst. Dit boek is vanaf heden verkrijgbaar bij Drogisterij Perton in Blijham.
Zaterdag startte een aantal oude legervoertuigen vanaf het gemeentehuis in Wedde voor een rondrit. Zij legden de route af die de Polen en Belgen tijdens hun opmars vanaf Wedde en Onstwedde naar Wedderveer tot de Winschoter Hogebrug hebben afgelegd. Daarbij kwamen ze ook door Blijham. Bij de Winschoter Hogebrug werden de voertuigen opgesteld en verzamelden zich vele belangstellenden en enkele Belgische oud-militairen om de Memorial Flight bij te wonen. Deze werd verzorgd door Tom van der Meulen van Oostwold Airport. Hij vloog met de P51D Mustang ‘Damn Yankee’ meerdere keren over de Winschoter Hogebrug. Van dit vliegtuig zijn nog maar twee vliegende exemplaren in Nederland. Na de herdenkingsvlucht vertrokken de Belgische oud-militairen naar Veele voor een herdenkingsbijeenkomst bij het monument midden in het dorp.

X