Volg ons op

Nieuws

Politie en OM slaan grote slag in drugshandel (video) – 26 november 2013

Emmen, Ulrum, Stadskanaal, Musselkanaal – In Groningen en Drenthe hebben de politie en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland een grote slag geslagen in het tegengaan van drugshandel. Een verdachte werd aangehouden. In vijftien woningen of bedrijfspanden in Emmen en de provincie Groningen werden invallen gedaan. Behoorlijke hoeveelheden hennep werden gevonden en in beslag genomen. Ook werd op verschillende locaties harddrugs gevonden. Tenslotte werden diverse waardevolle goederen in beslag genomen in het kader van misdaad mag niet lonen. De politie gaat er vanuit meer aanhoudingen te doen.

Aanleiding onderzoek
De politie kreeg informatie over een transport van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. Hierop werd een politieonderzoek gestart. In dit onderzoek kreeg de politie zicht op het op grote schaal kweken, verwerken en transport van hennep naar Duitsland. Een man en een vrouw uit Emmen werden circa een maand geleden aangehouden in Noord-Duitsland. Zij waren in het bezit van hennep. Zij zitten in Duitsland vast. In dit onderzoek werkt de politie samen met de Duitse politie.

Aanhouding
Een 34-jarige inwoner van Emmen werd dinsdagochtend in zijn woning in Emmen aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in drugs en de uitvoer van drugs naar Duitsland. De politie verwacht meer aanhoudingen te verrichten in dit onderzoek. Zeker is dat er verband is tussen de kwekerijen. We doen nader onderzoek naar de rol van de verdachte en andere betrokkenen.

Vervolgonderzoek
Het onderzoek naar deze handel loopt een paar maanden. Met deze actie van vandaag is het onderzoek nog zeker niet afgerond. Vandaag werden in totaal in vijftien woningen of bedrijfspanden invallen gedaan. Aan het einde van de middag werden de totalen nog steeds geteld. Globaal gaat het om duizenden hennepplanten, tientallen kilo’s gedroogde hennep, harddrugs, auto’s, caravans en tientallen duizenden euro’s in beslag genomen. Het doel van de actie was drugs onttrekken aan het criminele circuit en waardevolle goederen in beslag nemen, zodat verdachten daar worden getroffen waar het ze het meest raakt: in hun portemonnee. De verdachte wordt gehoord, financieel onderzoek vindt plaats naar de herkomst van de goederen en meer aanhoudingen volgen.

Waarom strijd tegen hennep
Het is van belang om hennepkwekerijen te ontruimen. Het is illegaal, gevaarlijk voor de omgeving en het brengt vaak veel schade toe. Daarnaast brengen we zo de criminelen een slag toe door de hennep en alle apparatuur in beslag te nemen. En om geld en goederen die met deze criminele activiteiten verkregen zijn af te pakken. En dan pak je criminelen daar waar ze het meest gevoelig voor zijn. Misdaad mag niet lonen!

Locaties invallen
1.  Van Drielstraat in Emmen: aanhouding verdachte
2. Valtherzand in Emmen: 12 kilo gedroogde hennep, een auto, caravan en geld.
3. Varenkamp Emmen: 12 kilo gedroogde hennep, cocaine, auto
4. Elemastraat Emmen: oude kwekerij
5. Dillen Emmen: 10 kilo hennep, dure auto
6. Haselackers Emmen: geld
7. Paganelstraat in Emmen: auto’s, caravan, geld
8. Calthornerbrink Emmen: hennepkwekerij 60 planten
9. Hesselterbrink in Emmen: hennepkwekerij 130 planten
10. Laan Eckharst Emmen: hennepkwekerij 100 planten
11. Marktstraat Ulrum: hennepkwekerij: 3500 stekjes, 120 moederplanten
12. Nomdenweg Ter Apel: hennepkwekerij 600 planten
13. Industrieweg Ter Apel: hennepkwekerij 600 planten, 1500 stekjes
14. Sparrenhage Stadskanaal: hennepkwekerij 136 planten
15. Marktstraat Musselkanaal: niets aangetroffen

Tekst: Politie.nl

Publicatie:
RTV Noord + TV
RTV Drenthe + TV
Hart van Nederland (vanaf 11.08 min.)

X