Volg ons op

Nieuws

Koeien ongedeerd bij grote brand melkveebedrijf Nieuwe Pekela (video) – 13 mei 2014

Brandweermensen van Nieuwe Pekela, Oude Pekela en Veendam zijn maandagnacht in touw geweest om een grote brand in een schuur van een melkveebedrijf in Nieuwe Pekela te bestrijden. Rond 01.30 uur werd de eigenaar van het agrarische bedrijf aan de Jan Oldenburgerstraat in Nieuwe Pekela gewaarschuwd dat zijn schuur in brand stond. De brandweer werd gealarmeerd en kwam direct al met twee tankautospuiten ter plaatse.
Het achterste deel van een grote schuur pal naast de melkstal met 150 koeien stond in brand. Enkele tientallen aanwezige koeien in de schuur werden door de melkveehouder vrijgelaten. Twee koeien liepen het Pekelderdiep in maar konden door de brandweer uit het water worden gehaald. Omdat het vuur hevig was en er een groot risico voor overslag naar de melkstal bestond, werd de brandweer van Veendam ter assistentie gealarmeerd Ook het groot watertransport is ingezet. Door een combinatie van blussing en het nathouden van de melkstal is voorkomen dat het vuur oversloeg naar de melkstal.

Omstreeks 03.00 uur werd het sein ‘brand meester’ gegeven. De schuur raakte door de brand zwaar beschadigd. In de schuur stonden enkele landbouwmachines en was een flinke hoeveelheid stro en veevoer aanwezig. Om het nablussen wat te versnellen werd een kraan ingezet om het stro uit te rijden zodat het beter kon worden afgeblust. Het dak van de schuur bestond uit twee lagen. Het onderste deel bestond uit asbesthoudend materiaal. Stukken van dat materiaal zijn rondom de schuur terechtgekomen en deels op de openbare weg aan de achterzijde van het melkveebedrijf. De gemeente zorgt ervoor dat dit wordt opgeruimd.
De brand is aan de achterzijde van de schuur begonnen. Dat is ook het deel dat het zwaarst beschadigd raakte door de brand. De oorzaak is nog onbekend.

Publicatie:
RTV Noord

X